Στέφανος Στεφανόπουλος (1899 - 1982)

Ο Στέφανος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο το 1899.Σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στα πανεπιστήμια Αθηνών και Παρισιού.

Υπήρξε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Πολιτεύθηκε από το 1930 και εξελέγη βουλευτής Ηλείας (Λαϊκό Κόμμα).Επανεξελέγη σαν υποψήφιος του ίδιου κόμματος πολλές φορές την περίοδο 1932-1951.Επίσης σαν υποψήφιος του Ελληνικού Συναγερμού κατά τα έτη 1951-1956 σαν υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος τα έτη 1958-1961 και σαν υποψήφιος της Ένωσης Κέντρου κατά τα έτη 1961-1967.Πολιτεύτηκε πάλι το 1974 με την Εθνική Παράταξη αλλά δεν εξελέγη βουλευτής και αποσύρθηκε από την πολιτική.

Διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στις κυβερνήσεις Π. Τσαλδάρη, υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Παπανδρέου, Οικονομικών και προσωρινά Εφοδιασμού και Εργασίας στην κυβέρνηση Π. Πουλίτσα, Συντονισμού στις κυβερνήσεις Κ. Τσαλδάρη, Δ .Μαξίμου Θ. Σοφούλη , Αλ. Διομήδη, Ιω. Θεοτόκη, Σ. Βενιζέλου. Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών.

Στην κυβέρνηση Αλ. Παπάγου, αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.
Σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του στις 17 Σεπτεμβρίου 1965 που διατηρήθηκε μέχρι την 22 Δεκεμβρίου 1966.

Ο Στέφανος Στεφανόπουλος κατά την Κατοχή παρέμεινε στην Ελλάδα και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, αλλά και πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Δημοσίευσε πολλές μελέτες ,άρθρα, καθως και βιβλία όπως Αι κοινωνικαί ασφαλίσεις, Οικονομικαί και κοινωνικαί μελέται, Φιλοσοφία και κοινωνικά συστήματα, Ανασυγκρότησις εν Ελλάδι, Ο καθολικός κοινωνισμός κ.α.

Μετά το θάνατό του και κατ’ επιθυμία του οι κληρονόμοι του προσέφεραν στην Δημόσια βιβλιοθήκη Πύργου την προσωπική του βιβλιοθήκη αποτελούμενη απο 7.140 τόμους βιβλίων σημαντικών συγγραφέων κυρίως φιλοσοφικού, πολιτικού (πολλά απ’ αυτά στη γαλλική γλώσσα),ιστορικού κ.α.περιεχομένου.